04 februari 2009

 

Eenvoud

Obama wil dat er maximaal 500.000 salaris wordt betaald aan leidinggevenden in de financiƫle sector die met het hun bedrijf aankloppen voor staatssteun.

Er is niks mis met het salaris van 750.000 euro dat oud-minister Gerrit Zalm gaat verdienen als topman van ABN Amro/Fortis. Dat betoogde minister Wouter Bos van Financiƫn. Bos prees Zalm omdat die afzag van een regeling voor een gouden handdruk. Zalm krijgt wel een bonus als hij over een aantal jaren de bankcombinatie ABN/Fortis met winst weet te verkopen. Zalm krijgt een bonus van 100.000 euro bij elke 1 miljard winst op de verkoop van de bank, die vanaf volgend voorjaar onder zijn leiding komt te staan. (Zalm krijgt zelf een ton voor elke miljard euro dat er winst wordt gemaakt, met een maximum van de helft van zijn jaarsalaris.)

Comments:
De keuze van het onderwerp is al veelzeggend, maar is dit niet een onderwerp waar de redactie zich helder over moet uitspreken?
 
Ja, is toch moeilijk. Zalm komt wel van buiten het bedrijf. Ik vind het ook wel goed dat er een maximum aan het bonus bedrag zit. Allerzins redelijk. Als de zittende CEO een bonus had gekregen had ik het schande gevonden. Het schept alleen geen duidelijkheid.
 
Mmmmm, een bonus ...

"Bonus is Latijn voor goed. Bonus in het tegenovergestelde van het Latijnse malus dat slecht betekent"

Toch vreemd dat er zo weinig managers een 'malus' regeling hebben?

Amerikaanse bankiers leggen
dat zeker uit op basis van de navolgende rekenregel:

slecht presteren (-) X onnodige risico's nemen (-) = een bonus (+)

Tuurlijk !!

Marcel
 
Hey Marcel, ING = NL.
 
Volgens de theorie werkt een beloning beter dan een straf. Verder zal het arbeidsrechtelijk wel lastig zijn geld van iemand af te nemen, ook al geeft je een half miljoen per jaar.
 
De enige manier om het bonus probleem op te lossen is te beginnen met te erkennen dat bankiers geen schaamte kennen.
 
ontslag zonder vergoeding als malus systeem. Zal toch ook wel werken in periode dat je bij de andere banken ook niet zo snel terecht kan.

telegraph.co.uk:
Earth to planet banker: are you reading me? I know it seems rather cushy out there in your nicely cushioned space-pod, but back here on earth, the world has moved on, and not in a good way.
 
een bonus is meestal minimaal 10% van jaarsalaris. best veel voor dit soort gasten. alsof je het oneindige nog wat wil verlengen.
 
Een reactie posten



<< Home
This page is powered by Blogger. Isn't yours?
Google