08 januari 2007

 

Verrassende kamerplanten


Nu het in januari al 15 graden celsius is, dacht Perspirant dat het goed idee is om nu al onderzoek te doen naar Airco`s. Na langzoeken kwamen we bij de Chrysalidocarpus, ook wel de Struikvormige kamerpalm uit. Perspirant kiest voor meer groen na het lezen van het artikel: - Airco`s, lekker of koppijn.

.... Onderzoek heeft aangetoond dat planten die tot 97% van het water dat ze krijgen opnieuw verdampen, er kunnen toe bijdragen dat de luchtvochtigheid op peil blijft en dat gezondheidsklachten verminderen.
Zo bleek uit een onderzoek in Noorwegen dat het plaatsen van planten op een kantoor leidde tot een vermindering van klachten over vermoeidheid met 32%, een droge keel met 31%, hoesten met 38%, hoofdpijn en duizeligheid met 25%, oogirritatie met 15% en een verstopte neus met 11%. Het kortstondig ziekteverzuim daalde van 15 tot 5%, een daling met 60%. Nederlands onderzoek wees uit dat mensen die vier uur per dag achter de computer zitten in een ruimte met planten gemiddeld 12% productiever zijn dan collega’s die dezelfde taken verrichten in een ruimte zonder planten. Dat heeft niet alleen te maken met een betere luchtvochtigheid maar ook met een betere kwaliteit van de binnenlucht. Planten absorberen allerlei schadelijke stoffen die in de licht zitten en die afkomstig zijn van decoratiematerialen, tapijten, kopieermachines, computerschermen, tabaksrook, enz. Bovendien hebben planten in vergelijking met airconditioning het voordeel dat ze geen ziekteverwekkende bacteriën en virussen die bv. verkoudheid of griep veroorzaken, in de omgeving kunnen verspreiden.....



Nu wisten we dat al een beetje, maar we houden er een leuke top 10 van Verrassende kamerplanten aan over:

Hieronder tien planten die bij een onderzoek van vijftig kamerplanten op de effecten op het binnenmilieu als beste uit de bus zijn gekomen. Volgorde op vermogen de lucht te zuiveren, vocht in de atmosfeer te brengen, resistentie tegen ziekten en ongedierte en op mate van veeleisendheid wat betreft de verzorging.

1. Chrysalidocarpus : Struikvormige kamerpalm.
2. Rhapis : Grote kamerpalm, tot 2 m hoog.
3. Chamaedorea : palm.
4. Rubberplant
5. Dracaena Janet Graig (drakenbloedboom)
6. Klimop
7. Sierlijke dadelpalm : 1,5 tot 2 meter hoog.
8. Ficus Alii (soort rubberboom)
9. Krulvaren
10. Vaantjesplant (Spathiphyllum) : lancet-vormige, dondergroene bladeren.

Bron: 50 Verrassende kamerplanten. B.C. Wolverton. Van Reemst Uitgeverij. Houten, 1996

Hier vindt u de foto`s van de planten.

Comments:
De grote groene plant heeft een plek op de redactie. Nu maar hopen dat ie het overleeft!
Mousse heeft de taak op zich genomen hem te verzorgen en van de nodige sappen te voorzien....hmmmmm...
 
ja, hij stond weer te kwispelen toen ik thuis kwam. Gezellig hoor.
 
Gelukkig woon jij op de redactie, dan is hij niet zo alleen....
heb je hem wel water gegeven?
 
Hihi, ja, hij staat nu nog in een emmertje en heeft net water gekregen...... en twee nieuwe vriendjes.
 
Een reactie posten



<< Home
This page is powered by Blogger. Isn't yours?
Google