14 december 2005

 

Door onze financiële redactie

Kenners vrezen dat werknemers de spaarloonregeling zullen verkiezen boven de levensloopregeling. Dat is jammer, want de levensloopregeling is veel aantrekkelijker dan ze lijkt. Met de levensloopregeling kunnen werknemers geld sparen om langdurig verlof tijdens of aan het eind van de loopbaan te financieren. Daarvoor kunnen ze per jaar maximaal 12 procent van het bruto jaarsalaris opzij zetten. Werknemers moeten vanaf januari kiezen voor welke van de twee regelingen ze willen sparen: inzetten op beide regelingen kan niet.

Op eerste oog lijkt spaarloon voordeliger. Hiermee spaart de werknemer (vier jaar lang maximaal 613 euro per jaar) belastingvrij. De levensloopregeling biedt uitstel van betaling (je betaalt belasting over het bedrag op moment dat je het opneemt, red). Daar staat tegenover dat de werknemer geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen van 1,2 procent (box 3) en dat hij bij opname van het gespaarde geld een heffingskorting van 183 euro per gespaard jaar krijgt. Wie het geld gebruikt voor ouderschapsverlof krijgt nog een extra korting.

Er zijn nog andere voordelen verbonden aan de levensloopregeling. Zo moet je als je werkloos wordt en een uitkering ontvangt het spaarloonpotje 'opeten', terwijl het levenslooppotje mag meeverhuizen naar een volgende werkgever. Bovendien mag je per jaar meer dan 613 sparen en het ook langer dan vier jaar opzij zetten.

Daarnaast kunnen werkgevers meesparen. "Met de vergrijzing voor de deur zal het niet lang meer duren voor we weer een tekort hebben aan gekwalificeerd personeel. Dat betekent dat bedrijven weer zuinig zullen zijn op hun mensen en hun best zullen doen om ze binnen te halen en te houden. De levensloopregeling kan daar een instrument bij zijn", zo zegt econoom Lans Bovenberg van de Universiteit van Tilburg. Akzo Nobel gaat de levensloop zelfs promoten met een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd lied en een werkgeversbijdrage van ten minste 3,5 procent. Ook Shell komt met een werkgeversbijdrage. Dat zal navolging vinden.

Werkgevers zullen dan mogelijk wel sterker gaan sturen bij de bestemming van de levensloop. De voorbeeldige werknemer die in Amerika een mba wil doen, zal eerder toestemming voor verlof krijgen dan iemand die drie maanden in Australië op een surfplank wil staan. Breng het verlof dus nooit als een lange vakantie, maar altijd als 'retraite', of 'tijd voor bezinning op de volgende carrièrestap'. Aldus Intermediair.


Bron: Intermediair, 7 november 2005

Comments:
De werkgever moet toestemming geven voor het opnemen van het gespaarde en al betaalde verlof, dit gaat alleen in gevallen dat u makkelijk vervangbaar bent door bij voorbeeld een uitzendkracht. Voor de meesten van ons geldt dat niet...(daarbij zijn er geruchten over aankomende schaarste op de markt)
Sparen mag ook maar tot een bepaald maximum...
Het is echt geen voordelige regeling (zeg maar rustig KUT).
Oeps.....
 
Kan er in hetzelfde jaar zowel voor spaarloon als voor levensloop worden gespaard?

Ja, maar niet gelijktijdig. Werknemers kunnen jaarlijks kiezen tussen deelname aan de spaarloonregeling of aan de levensloopregeling. Er kan elk jaar slechts op grond van één van beide regelingen geld worden bijgestort. Wel is het mogelijk om in een kalenderjaar uit beide regelingen geld op te nemen.
 
Wat de redactie wil zeggen is dat je beste van twee werelden kan hebben.
 
extra lang op vakantie??
 
Van wie komen die geruchten....Voor perspirant kan je ook vanuit je 5 sterren hotel in barcelona gewoon je werk doen. Maar ja dan is het natuurlijk geen vakantie meer. Tja...
 
Gerucht citaat "Met de vergrijzing voor de deur zal het niet lang meer duren voor we weer een tekort hebben aan gekwalificeerd personeel."

gelukkig zijn elfje en mousse nog jong, in ieder geval van geest...

Maar de baas zal een te lange afwezigehéid op de redactie niet tolereren, om de eenvoudige reden dat ze niet zolang zonder redacteur kan....

Eerst maar eens een nachtje over slapen......
 
Een reactie posten



<< Home
This page is powered by Blogger. Isn't yours?
Google