23 april 2009

 

Frugal Living

Ik had een zuinige vader. Hij zei bijvoorbeeld als ik een flesje cola wilde in de kantine van de sportclub: voor die prijs kan ik een literfles kopen. Maakt u geen zorgen, ik kreeg dan uiteindelijk toch wel een glaasje prik en kreeg ook wel zakgeld, maar bij iedere aankoop wat niet strikt noodzakelijk was voor het overleven wilde hij toch altijd een dergelijke opmerking maken. Nu heb ik die levenswijze niet volledig overgenomen. Ik koop bijvoorbeeld wel eens een nieuw fototoestel terwijl ik nog een werkende apparaat heb liggen omdat er leuke nieuwe mogelijkheden op het nieuwste toestel zitten. Ik koop weleens onzinnige apparaten als een philips living colours (een vele kleuren lamp).
Echter met het verstrijken van de jaren en onder invloed van de kredietcrisis keer ik terug naar de familiewaarden en heb daarbij nieuwe vakliteratuur gevonden op websites als: thesimpledollar, getrichslowly and frugaldad.

De meeste van de frugal aanhangers hadden in het verleden enorme creditcard schulden.: de american way of live. De websites die ik genoemd hebt zijn van allemaal aardige gasten en het zijn geen "gieren" geworden, ze wijzen alleen op hoe je verantwoordelijk met je geld om moet gaan, met af en toe een waanzinnige tip zoals je eigen wasmiddel maken, maar voor de rest eten ze geen bedorven vlees of zo (ze adviseren ook niet om je vlees bij de aldi te kopen, maar wel wijzen ze erop om niet je dagelijkse bak koffie bij de starbuck te kopen, erg amerikaans natuurlijk)
Je zou kunnen zeggen in populaire bewoording dat mijn vader een frugalist was. Dit was niet zoals de huidige generatie omdat zij na jaren van overdaad grenzen beginnen te stellen en velen mogelijk door onverantwoord leven gedwongen worden, maar meer omdat hij dit met de paplepel was in gegeven: oorlog, wederopbouw en afkomstig uit een katholieke gezin met 13 kinderen in een tijd zonder kinderbijslag. Zo kreeg generatiegenoot Gerard Reve volgens eigen zeggen over zijn hele lichaam uitslag als iemand op zijn kosten langer dan drie minuten interlokaal belde.
"Living in a way that is outwardly simple and inwardly rich."
Daarnaast heb je ook de aanhangers van Simple Living. Zij zijn volgens mij meer gedreven door de gedachte dat aan alle groei een eind zit. Zij krijgen als een ware uitslag over hun hele lichaam als zij een onsje vleeswaren halen bij de Albert Heijn en er zit tussen ieder plakje Corned Beef voor ons gemak een stukje plastic folie zit. Een beroerte krijgen zij van de voorgesneden ontbijtkoek.
Ik ben een beginnend frugalist die streeft naar simple living. Heb ik al verteld dat ik mijn digitennereceiver zelf heb gemaakt?

Labels:


15 april 2009

 

Counterscript

egbg tegenscript

This page is powered by Blogger. Isn't yours?
Google